bougas-parents

15 November 2021

No Comments

Home Μιλαμε με τους ειδικους

Γρίπη στα παιδιά: Ένας αναμενόμενος επισκέπτης το φετινό χειμώνα

Γρίπη στα παιδιά: Ένας αναμενόμενος επισκέπτης το φετινό χειμώνα

H γρίπη είναι μια σοβαρή ιογενής λοίμωξη με εποχική κατανομή τους χειμερινούς μήνες που προκαλεί κυρίως πυρετό, βήχα και μυαλγίες και διαχωρίζεται περαιτέρω σε γρίπη τύπου Α και γρίπη τύπου Β. Παρόμοιοι ιοί γρίπης που μπορεί να επηρεάσουν τον άνθρωπο είναι οι ιοί της γρίπης των χοίρων και των πτηνών, οι οποίοι ήδη μεταπήδησαν στον άνθρωπο και προκάλεσαν πανδημίες το 2009 και το 2010.

 

Τα πιο συχνά συμπτώματα της γρίπης είναι ο πυρετός (>37.8ºC), μεγάλη κόπωση, κεφαλαλγία ή γενικευμένοι πόνοι στο σώμα, βήχας, φαρυγγαλγία και ρινική καταρροή/συμφόρηση. Χαρακτηριστικό της συμπτωματολογίας της γρίπης είναι ότι εισβάλλει απότομα σε ένα φαινομενικά προηγουμένως υγιές παιδί.

 

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς ξεπερνούν τη νόσο χωρίς παραμένοντα προβλήματα, ωστόσο είναι δυνητικά επικίνδυνη ειδικά για τις παρακάτω κατηγορίες ατόμων:

 

 • Άτομα >65 ετών
 • Μικρά παιδιά <5 ετών και ιδιαίτερα <2 ετών
 • Εγκύους
 • Άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα

Ο κίνδυνος έγκειται κυρίως στην πιθανή ανάπτυξη πνευμονίας τόσο από την επίδραση του ίδιου του ιού στους πνεύμονες (ιογενής πνευμονία), όσο και από δευτερογενή ανάπτυξη μικροβιακής πνευμονίας ως αποτέλεσμα μεγάλης πτώσης της άμυνας του οργανισμού.

Η διάγνωση της γρίπης είναι κλινική και πιθανολογείται εύκολα σε περιόδους επιδημικής έξαρσης και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά με ταχέα αντιγονικά τεστ καθώς και τεστ μοριακής ανίχνευσης του γενετικού υλικού του ιού (PCR). Θεραπευτικά μπορεί να δοθούν από τον ιατρό αντιικά φάρμακα όπως η οσελταμιβίρη, ακόμη και προληπτικά σε άτομα σε στενή επαφή με τον πάσχοντα. Ωστόσο, για καλύτερη αποτελεσματικότητα, η θεραπεία πρέπει να δοθεί τις πρώτες 48hrs από την έναρξη της νόσου. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση, παρά μόνο σε ανάπτυξη μικροβιακής επιπλοκής (πχ ωτίτιδα, πνευμονία) κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού.

Τα προστατευτικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της νόσου είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική αποστασιοποίηση από άτομα που νοσούν, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων και ο αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε χρόνο. Ακόμα και αν το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό λόγω μεταλλάξεων του ιού μια χρονιά, εντούτοις φαίνεται ότι προστατεύει από τη βαριά νόσηση, τις νοσηλείες και το θάνατο.

Σε περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει, χρειάζεται να παραμείνει στο σπίτι για ξεκούραση και να εξασφαλισθεί ότι λαμβάνει αρκετά υγρά (σούπες, γάλα, νερό, ζεστά ροφήματα κλπ), ακόμη και αν έχει μειώσει τη σίτισή του. Ο πυρετός και οι μυαλγίες αντιμετωπίζονται με απλά αντιπυρετικά/παυσίπονα όπως παρακεταμόλη. Σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται ασπιρίνη γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης του πολύ επικίνδυνου συνδρόμου Reye. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σταδιακά σε περίπου 10-14 ημέρες.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητείται ιατρική βοήθεια στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Δυσκολία στην αναπνοή /γρήγορες ρηχές αναπνοές
 • Κυάνωση (μπλε χείλη ή ακροδάκτυλα)
 • Πόνος στο στήθος
 • Αίσθημα ζάλης, σύγχυσης, μη καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, ευερεθιστότητα
  (συνεχές κλάμα), το παιδί δεν ξυπνά εύκολα
 • Συνεχείς έμετοι
 • Όχι λήψη υγρών/όχι καλή διούρηση
 • Ενώ το παιδί είχε βελτιωθεί κάποια 24ωρα, ξαφνικά αρχίζει πάλι πυρετός, βήχας κλπ
 • Συνδυασμός πυρετού και εξανθήματος

Στην αποδρομή της νόσου το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά από ένα με δύο 24ωρα πλήρους απυρεξίας.

♦ Σαν επίλογος, παρατίθενται κάποια σημεία και προβληματισμοί για την επικείμενη περίοδο γρίπης 2021-2022 για καλύτερη ενημέρωση των γονέων:
1. Την περυσινή περίοδο τα περιστατικά γρίπης ήταν αμελητέα, διότι φάνηκε ότι τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού SaRS-CoV2, ήταν υπεραποτελεσματικά για την μη εμφάνιση της γρίπης, όπως και άλλων αναπνευστικών ιών, που ταλαιπωρούν τα παιδιά κάθε χειμώνα. Φέτος όμως επειδή η κοινωνική κινητικότητα έχει επανέλθει, αναμένεται έντονο κύμα γρίπης. Επιπλέον, η συννόσηση με SaRS-CoV2 είναι άγνωστο τι επιπτώσεις έχει στον παιδικό πληθυσμό.
2. Τα βρέφη και νήπια που παρακολουθούν για πρώτη χρονιά παιδικό σταθμό και έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με πληθώρα παθογόνων, έχουν ένα λόγο παραπάνω να εμβολιασθούν μετά και από σύσταση του παιδιάτρου τους.
3. Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητης αξίας για την προστασία του βρέφους μέσω της προσφοράς αντισωμάτων και άλλων βιομορίων, αλλά και μέσω της καλής ενυδάτωσης και θρέψης που προσφέρει κατά τη διαδρομή οξείας εμπύρετης νόσου, συμβάλλοντας στη αποφυγή νοσηλείας του βρέφους.
4. Οι γονείς και το περιβάλλον βρεφών ηλικίας <6 μηνών οφείλουν να εμβολιασθούν για την εξασφάλιση προστασίας στο μικρό βρέφος.
5. Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως άσθμα, και επίσης υπερβαρότητα ή παχυσαρκία έχουν επίσης καλό λόγο να εμβολιασθούν για γρίπη.
6. Τέλος, ως γνώμονα για την απόφαση ή μη αντιγριππικού εμβολιασμού στα παιδιά, είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς ότι η γρίπη έχει το χαρακτηριστικό ότι καταβάλλει πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και μετά το πέρας της νόσου το καθιστά ευπαθές σε μικρόβια (πνευμονιόκοκκο, σταφυλόκοκκο MRSA, μηνιγγιτιδόκοκκο κλπ) που προκαλούν ως γνωστόν βαριές λοιμώξεις.
7. Και φέτος, τα παιδιά έως 9 ετών που πρωτοεμβολιάζονται για γρίπη λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά τουλάχιστον 28 ημερών, ενώ σε επόμενες χρονιές θα λαμβάνουν κανονικά από μία δόση του εμβολίου.

 

Σταυρούλα Ψώνη-Σολδάτου, MD, PhD
Παιδίατρος
Ειδικευθείσα στην Ιατρική Γενετική

Διδάκτωρ Ιατρικής Γενετικής ΕΚΠΑ
τ. Επιστ. Συνεργάτης Τμήματος Γενετικής και Ανάπτυξης Παν. Γενεύης, Ελβετία
τ. Επιμελήτρια ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών), Αθήνα
τ. Επιμελήτρια Παιδιατρικής Νοσ. Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Αθήνα

Ιατρεία: Αντωνοπούλου 10, Καλαμάτα
Μικράς Ασίας 23 και Ν. Καρελλά, Χαλάνδρι , Αθήνα
Email: info@pediagene.gr
Web: www.pediagene.gr
Fb: https://www.facebook.com/StavroulaPsoniSoldatou
Tel: 2721095555

Leave a Reply

Your email address will not be published.