Επιστήμη μέσα από το θέατρο

2016 – 2017: «Ευγενείς και ποπολάροι»

Το σχολείο μας, Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, συμμετείχε για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο».

Το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία με το τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έργου CREAT – IT, ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των φυσικών επιστημών, καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου CREATIONS. Επίσης, είναι προτεινόμενη δράση των ελληνικών εκπαιδευτικών κοινοτήτων του Open Discovery Space και του Inspiring Science Education.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου  υλοποίησαν την θεατρική παράσταση «Ευγενείς και Ποπολάροι: Μία ιστορία από τον Περιοδικό Πίνακα». Μέσα από αυτήν παρουσίασαν επιστημονικά θέματα και  ασχολήθηκαν με την επιστήμη με δημιουργικό τρόπο. Οι μαθητές προσέγγισαν  επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα καθώς και κοινωνικά ζητήματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία και την κοινωνική ανισότητα. Ανέπτυξαν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας και μπόρεσαν να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες με δημιουργικότητα και υπευθυνότητα.

2017-2018: : Μια Φυσικός που δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά της

Κατά την σχολική χρονιά 2017 – 2018, το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» με το έργο «Elise Meitner: Μια Φυσικός που δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά της».  Η Elise Meitner, (1878 – 1968) ήταν Αυστριακή φυσικός, η οποία εργάστηκε στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής και της Πυρηνικής ακτινοβολίας. Μαζί με τους Otto Hahn και Fritz Strassman, υπήρξαν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν ότι ο πυρήνας του ουρανίου είναι δυνατόν να διασπαστεί όταν «βομβαρδιστεί» με νετρόνια.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια φυσικής στη Γερμανία. Τη  θέση αυτή την έχασε τη δεκαετία του 1930 όταν οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία, επειδή ήταν Εβραία. Το 1938 διέφυγε στη Σουηδία.Η Meitner έλαβε αρκετά βραβεία και τιμές  στα τέλη της ζωής της. Όμως το 1944 παραγκωνίστηκε από την επιτροπή απονομής  Βραβείων Νόμπελ που απένειμαν το βραβείο Χημείας για τη διάσπαση του Ουρανίου στους Otto Hahn και Fritz Strassman. Προς τιμήν της, το υπερουράνιο στοιχείο με ατομικό αριθμό 109 ονομάστηκε «Μαϊτνέριο» (Mt).Στον τάφο της ο ανιψιός της φρόντισε να χαραχθεί η φράση: «Lise Meitner, μια φυσικός που ποτέ δεν έχασε την ανθρωπιά της».

2018-2019: Οι Καρυάτιδες “ζωντάνεψαν

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι Καρυάτιδες “ζωντάνεψαν” στο νέο Mουσείο της Ακρόπολης και περιέγραψαν τις αιτίες για τις οποίες βρέθηκαν εκεί. Ο «ανέμελος χορός τους» διακόπηκε από τους ρύπους της ατμόσφαιρας και την όξινη βροχή που τις διαβρώνει και τις αποσαθρώνει. Αναπόλησαν την εποχή που ατένιζαν την αρχαία Αθήνα και τον Παρθενώνα και με πόνο κουβέντιασαν για την ξενιτεμένη αδερφή τους που κλάπηκε από το λόρδο του Έλγιν. Είχαν όμως σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως τώρα μπορεί να επιστρέψει.

Η παράσταση των μαθητών της Α και Β γυμνασίου, σε σενάριο της καθηγήτριάς τους Ελένης Λεμπέση, τράβηξε το ενδιαφέρον και συγκίνησε κοινό και κρητικούς, με αποτέλεσμα να αποσπάσει επτά πρώτα βραβεία σε διαφορετικές κατηγορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *