Η συχνότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών. Η αποδοχή της ιδιότητας του μέλους της ομάδας. Η αναγνώριση της ιδιότητας του μέλους από τρίτους.
Όλα αυτά τα ερεθίσματα μας οδηγούν να κατανοήσουμε την έννοια της ομάδας και να προβληματιστούμε στο:
Γιατί να μελετήσουμε μια ομάδα; Η απάντηση εδώ δίνεται αντιλαμβανόμενοι πως μια ομάδα έχει πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή ζωή , είναι μια μικρογραφία του κοινωνικού συστήματος και τέλος στον αθλητισμό , που ασχολούμαστε , είναι χώρος εφαρμογής προπονητικών προγραμμάτων. Μέσα εδώ θα πρέπει να αξιολογήσουμε και την ομοιογένεια της ομάδας. Μια ξεχωριστή παράμετρο που χαρακτηρίζεται από την ομοιογένεια στις φυσικές ικανότητες μεταξύ των μελών , ΔΕΝ εγγυάται επιτυχία από μόνη της, στα κοινωνικά χαρακτηριστικά αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας και αποτρέπει τη δημιουργία<<κλίκας>> όπως και ότι η συναίνεση για το <<κύρος>> αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας της ομάδας.
Πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας ομάδας παίζει ο σχηματισμός και η λειτουργία της. Εδώ θα πρέπει να ορίσουμε τις φάσεις του σχηματισμού , τους ρόλους των μελών, τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας και την συμμόρφωση των μελών σε αυτούς.
Οι φάσεις του σχηματισμού σε μια ομάδα , επιγραμματικά , είναι η συγκρότηση , η σύγκρουση , η συνοχή , η απόδοση και τέλος η διάλυση. Η σειρά θα πρέπει να είναι σταθερή και ορισμένη χρονικά για την μεγιστοποίηση του ποσοστού επιτυχίας του στόχου.
Οι ρόλοι μέσα στην ομάδα θα πρέπει να είναι κατανοητοί και αποδεχτοί από όλα τα μέλη , να μην έχουν διαφορές στο κύρος τους και τέλος εκτός από τους προσωπικούς ρόλους κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει την δική της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Θα πρέπει να δείξουμε και να τονίσουμε στα μέλη της ομάδας πως οι κανόνες και η ύπαρξη τους συνεισφέρει στην απόδοση της ομάδας, ότι η συμπεριφορά του καθενός συντελεί στην επιτυχία της ομάδας και τέλος θα πρέπει να ανταμείψουμε τα μέλη που ανταποκρίνονται.
Τέλος η συμμόρφωση των μελών εξαρτάται από το αντιλαμβανόμενο <<κύρος>> των καθοδηγητών , από τον αριθμό των ατόμων που ασκούν κοινωνική επίδραση και από την συνοχή της ομάδας.
Η συνοχή της ομάδας όμως τι είναι; Μετριέται η συνοχή; Ποιοι παράγοντες μπορούν να την επηρεάσουν; Επηρεάζει η συνοχή την απόδοση; Εγώ μπορώ να επηρεάσω τη συνοχή; Και αν μπορώ πώς;
Έτσι λοιπόν η συνοχή μπορούμε να πούμε ότι είναι εκ φύσεως η διαπροσωπική έλξη των μελών , η ελκυστικότητα της ομάδας , η επιδίωξη κοινών στόχων, η επιθυμία παραμονής στην ομάδα , η αίσθηση του να ανήκει κανείς στην ομάδα.
Όλα τα παραπάνω σε μια σύνθεση μεταξύ τους και όχι μεμονωμένα.
Leave a Reply